Vælg den ejerform, som er rigtig for dig
Sponsoreret indhold
Hvis du på nogen måde selv har været inde over et valg af bolig, eller bare har holdt dig orienteret i nyheder og blandt venner, er du med stor sandsynlighed klar over, at der findes en lille bunke forskellige ejerformer og måder, hvorpå du få tag over hovedet – og hvorpå, du kan betale for dette tag.
I denne lille artikel vil du få et overblik over de forskellige ejerformer, der findes, samt de fordele og ulemper, disse indebærer. Det skal siges, at denne artikel hverken er skrevet af en jurist, bankmand eller for den sags skyld ejendomsmægler. Så inden du render ud og bestemmer dig for bolig, må du hellere forhøre dig hos nogle professionelle.
Andelsbolig
Denne boligtype kan betragtes som en slags blanding af de ejerformer, som præsenteres herunder, idet man på en måde lejer og på en måde ejer sin bolig – og dermed vil det også være relevant at finde et godt lån. Hos MyBanker kan du sammenligne andelsboliglån og på den måde sørge for, at du ikke bruger penge på unødigt dyre lån.
En andelsbolig fungerer på den måde, at det faktisk er en såkaldt andelsboligforening, som ejer alle boligerne indenfor et område eller en ejendom, og ved at du så først betaler et indskud for en andel i foreningen og siden betaler løbende for medlemskab af foreningen, sikrer dig eksklusiv brugsret til ejendommen. Fordelen er, at der er en billigere her- og nu betaling, når foreningen kan holde priserne nede. Men sørg for, at foreningen har en god økonomi og er fornuftigt drevet, inden du vælger forening.
Ejerboliger
Disse boliger ejer du, ikke overraskende selv. Du skal udlægge et stort beløb up front, men til gengæld er ejendommen din, og måske bankens alt efter, hvor mange penge du har lånt. Hvis lejligheden bliver mere attraktiv og stiger i værdi, tilfalder gevinsten dig selv. Det betyder samtidig, at der også er en vis risiko involveret, og om noget vil det være vigtigt, at du finder et godt lån. For det kan godt ende med at koste flere millioner. Ejerformen kan splittes op i hhv. ejerboliger og ejerlejligheder.
Lejebolig
I en lejebolig lægger du et (stort set) fast beløb hver måned og får derved ret til at anvende boligen, så længe du betaler. Men du ejer ikke noget, og lejligheden kan ikke betragtes som en investering, og de penge du betaler, ser du aldrig igen. Men du står heller ikke for renovering og opgradering af lejligheden, medmindre du ødelægger noget.