I aften er det halloween, og så risikerer man at møde mange frygtindgydende skabninger.
Tekst og foto: Jacob Dalgaard
Et par hætteklædte røvere gik sidst på eftermiddagen rundt på Søndermarksvej i Løgstør bevæbnet med pistol og brækjern. På deres togt gik de fra dør til og dør og ringede på.
Heldigvis kom de i ganske fredsommeligt ærinde for at bede om slik, hvilket er blevet en udbredt tradition for udklædte børn i Danmark til halloween. Bag maskerne gemte sig et par drenge, som havde fået et pænt udbytte i spanden efter de første 6-7 besøg.
I Løgstør Kirke har halloween også fået en fast plads i kalenderen med sin helt egen gudstjeneste. Sognepræst Pernille Vigsø Bagge fortalte mere end 100 fremmødte kirkegængere om forskellen på halloween og allehelgen.
Mens allehelgen er en flere hundrede år gammel tradition, hvor vi den første søndag i november tænder lys og mindes de døde, som vi har elsket, så er halloween en keltisk tradition, som er opstået i Skotland og Irland og via USA er kommet her til landet i nyere tid, sagde Pernille Vigsø Bagge. Begge traditioner har det til fælles, at man tænder lys.
Ved gudstjenesten medvirkede byens uhyggeligste kor, og selv prædikanten på prædikestolen så afpillet og uhyggelig ud med sine horn i panden.
Præsten kunne dog berolige med, at der hverken findes monstre eller spøgelser i virkeligheden. Efter gudstjenesten havde cirka 40 tilmeldt sig til spisning i sognehuset, hvor menuen stod på halloweengryde.