Læserbrev af Allan Grutt Hansen, markedsforsker og erhvervsøkonomisk censor, PhD, Næsborg:
Diskussionen i læserbrevet kunne gå på, hvor meget CO-2 reduktion fra en endnu større energipark, der skulle til før, at man rationelt ville kunne forstå, hvorfor man i det hele taget skulle bygge en energipark med et biogasanlæg i Nørrekær Enge og ikke et andet sted, hvor det ikke er lavbundsjord?
Der er en række ulemper ved et at have et biogasanlæg i Nørrekær Enge. Der er klare ulemper ved transport til biogasanlægget af biomasse med diesellastbiler, biogasanlæggets energiforbrug til opvarmning af biomasse samt metan tabet på 1% svarende til 540.000 m3 metan af den årlige produktion.
Hvis vi forudsætter, at en lastvogn kan køre med 34 tons biomasse, svarer dette til ca. 20.000 lastvognlæs per år eller 56 lastvognlæs hver eneste dag året rundt eller 7 lastvognlæs hver eneste time i dagtimerne. De skal også køre derfra igen, så det vil svare til én kørende lastbil igennem Nørrekær Enge per 4. minut. Vil vi blive glade for så megen tung trafik i Nørrekær Enge altid fra nu af og i fremtiden?
Den samlede danske CO-2 udledning er i 2018 opgjort til 54 mio. tons CO-2, hvoraf drænede lavbundsjorder udgør 5,6 mio. tons, dvs. over 10% af den samlede danske CO-2 udledning. Denne type drænede lavbundsjorder udgør 291.000 ha i Danmark.
Hvorfor starter man ikke bare med at udtage disse lavbundsjorder af landbrugsproduktionen? Så ville vi i ét hug reducere CO-2 udledningen i Danmark med over 10% (måske endda hele 14% ifølge beregning fra nyere tysk forskning). Før alle de andre nuværende tiltag i Danmark til sammen, der mest af alt er til gene for os alle sammen. Det ville præcis modsvare CO-2 udledningen for alle nuværende 2,8 mio. personbiler i Danmark.
Den reducerede CO-2 mængde ved at stoppe dræningen af Nørrekær Enge ville alene modsvare omkring halvdelen af Aalborg kommune personbilers (ca. 96.000 personbiler) CO-2 udslip eller lidt over det dobbelte af Vesthimmerlands (ca. 20.000 personbiler).
Danmarks reduktionsforpligtelse ifølge Kyoto protokollen er ca. 25 mio. tons CO-2 om året. Man ville kunne reducere denne forpligtelse med over 22% ved at udtage lavbundsjorderne i Danmark (31%, dvs. næsten 1/3 af forpligtelsen, ifølge beregning fra nyere tysk forskning). Den kommende maksimale potentielle biogasproduktion i Danmark på basis af husdyrgødning og affald vil kun kunne reducere 5% af forpligtelsen.