Lykatec i Overlade har siden etableringen haft årlig vækst på over 100 procent. Nu leder ejeren efter mere plads at udvide på.
Tekst og foto: Jacob Dalgaard
Lykatec i Overlade beskæftiger 20 medarbejdere. På mandag starter nummer 21, og inden sommerferien forventer direktør og ejer Rene Bang Lynge, at der er 30 mand på lønningslisten.
Det er den slags stejle vækstrate Lykatec har opereret med siden virksomheden blev stiftet i den gamle smede- og maskinforretning på Bjørnsholmvej 118 i 2018.
Væksten har ganske enkelt fyldt alle matriklens bygninger, og selv haven til den tilhørende lejlighed på 1. sal er blevet inddraget og belagt med belægningssten, så pladsen kan bruges til lagerplads.
Og her stopper det ikke. Rene Bang Lynge har lejet 1000 kvadratmeter hos Bejstrup Maskinstations afdeling i Overlade, som nu bruges til lager og snart også til produktion, og han har allerede set sig lun på at leje resten, hvis det er muligt.
Født og opvokset med rør
Lykatec producerer primært krympemuffer og specialfremstillede fjernvarmerør. Det er en branche, Rene Bang Lynge kender alt til. Hans far grundlagde i sin tid Lymatex i Ranum indenfor samme branche. Virksomheden blev i 1994 overtaget af Salling Plast, og Rene Lynge fulgte dengang med som ansat. Senere kom han til Belmaflex i Farsø, hvor han blandt andet var med til at etablere en fabrik i Rusland.
Han har bogstaveligt talt ligget i barnevognen i damp fra glycerinen på sin fars fabrik.
- Jeg har aldrig lavet andet end rør, griner iværksætteren.
- Da jeg i 2018 startede Lykatec, var det på deltid det første år. Ved siden af arbejdede jeg som driftsleder for Belmaflex, hvor jeg på grund af økonomien havde fået til opgave at flytte produktionen til Polen og dermed gøre mig selv arbejdsløs. Jeg skiftede mellem at være 14 dagen i Polen og 14 dage hjemme, forklarer Rene Lynge.
Som deltidsselvstændig havde han lejet et lokale i den tidligere smedeforretning, men det blev hurtigt for lille, og allerede i 2020 havde Lykatec overtaget hele bygningsmassen, som efterhånden var noget nedslidt.
Nu er en større indvendig renovering sat i gang, og i løbet af de næste to år vil hele bygningsmassen have fået nyt tag, og facaderne vil få ny beklædning, så det kommer til at se pænt ud udefra, lover Rene Lynge.
Vil blive i Overlade trods modstand
Direktøren har selv boet i Overlade indtil for nylig, hvor han flyttede sammen med kæresten Heidi i Aalestrup. Men fabrikken skal blive i Overlade, fastslår han. Mange af de ansatte er lokale fra Overlade og de omkringliggende landsbyer, og det er gode folk, påpeger han. Desuden har virksomheden en medarbejder fra Aars, der kigger på hus i Overlade, og en anden fra Løgstør, som har lejet hus i Overlade.
Rene Lynge siger, at Spar Nord har stået bag ham hele vejen. Men der har også været modstand. Banken opfordrede ham til at starte i Aars eller Farsø i stedet for Overlade. Men Rene har stået fast.
- Der bliver fart på de næste 8 år, så jeg tør godt investere i Overlade. Men skal fabrikken i fremtiden være samlet, kræver det mere jord at bygge på. Og det ligger lige på den anden side af skellet, hvor der ligger landbrugsjord. Det kræver bare, at landmanden er villig til at sælge et stykke, hvis vi skal kunne udbygge virksomheden den vej. Og det er ikke lykkedes endnu.
Hurtig levering er opskriften på succes
Når Lykatec har haft den enorme vækst skyldes det blandt andet Renés indgående kendskab til branchen, og virksomhedens evne til at levere specialopgaver med kort varsel.
Eksempelvis fik Lykatec i torsdags en ordre fra Hovedstadens Forsyning på en stor, specialbygget fjernvarmebøjning. Den blev produceret henover weekenden, og mandag blev den kørt med specialtransport til København, og inden weekenden er vejen asfalteret igen.
- Det er det, der gør os konkurrencedygtige overfor vores store konkurrenter. Hos os har vi ansat håndværkere, som kan snakke med montørerne og udføre en ordre efter en tegning på en serviet, mens vores store konkurrenter først skal have tingene gennem ingeniører, hvilket koster på leveringstiden.
Udover Danmark har Lykatec også kunder i Tyskland, Norge, Sverige og Italien.
- Over 50 procent af vores produktion går til fjernvarmesektoren. Men det stopper ikke her. Ringer telefonen, og der er en opgave, så laver vi også det, fastslår Rene Lynge.