Til efteråret starter et gratis fritidstilbud for første gang i Aars for de mere end almindeligt nysgerrige børn, der vil “gå til videnskab” efter skole. Frivillige gymnasieelever står for undervisningen.
Foto: fotograf Lars Svankjær
Det sker, når Vesthimmerlands Gymnasium åbner dørene for byens allerførste “videnskabsklub”, som er et tilbud til nysgerrige børn i 4.-6. klasse, der har lyst til at prøve kræfter med en helt særlig fritidsaktivitet.
I Videnskabsklubben kan børnene gå til videnskab efter skole, på samme måde, som de ellers går til fodbold eller spejder.
Det indebærer blandt andet, at de får lov at prøve kræfter med en række aktiviteter, forsøg og eksperimenter inden for forskellige videnskabelige emner som for eksempel fysik, kemi og biodiversitet. På Vesthimmerlands Gymnasium er emnet i år arkæologi, og undervisningen foregår hver tirsdag kl. 15.30 fra uge 43-49.
“Videnskab er spændende og det må vi ikke forsømme at vise børn og unge. Derfor er vi rigtig glade for at kunne tilbyde nysgerrige børn at gå i videnskabsklub hos os, og sammen med gymnasieelever undersøge gammel DNA, konstruere fortidsbygninger og finde viden om oldtidsmenneskers kost,” siger Jette Rygaard, rektor på Vesthimmerlands Gymnasium.
Lige så naturligt at gå til videnskab som fodbold
Videnskabsklubbens tilbud findes mange steder i landet og er utroligt populært. I 2023 stod næsten 700 børn på venteliste for at være med.
Derfor udvider Videnskabsklubben nu sit tilbud til en række nye byer, heriblandt Aars.
I 2023 modtog Videnskabsklubben en bevilling på 30 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at fortsætte udbredelsen af tilbuddet, og næsten samtidig blev organisationen hædret for sit arbejde af Dronning Margrethe med den prestigefulde Amalienborgpris.
“Vi drømmer om at gøre det lige så naturligt at gå til videnskab i fritiden som til fodbold og svømning og at gøre forståelsen for videnskab til en integreret del af børn og unges liv og dannelse,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard, som er direktør i Videnskabsklubben.
Frivillige gymnasieelever underviser børnene
I Videnskabsklubben er det frivillige gymnasieelever, der selv er naturvidenskabeligt interesserede, som underviser frivilligt. Derfor foregår undervisningen også på gymnasierne, hvor de yngre elever får mulighed for at opleve stemningen efter skoletid.
I disse 7 uger lærer børnene at arbejde systematisk og metodisk ligesom rigtige forskere inden for deres emne.
De lærer for eksempel at opstille hypoteser og skal notere deres data i laboratoriejournaler undervejs. De lærer desuden at samarbejde, tænke kritisk og stille relevante spørgsmål undervejs.
Det er gratis at være med, tilmeldingen åbner 31. august kl. 10 på www.videnskabsklubben.dk.
Fakta:
I 2024 får ca. 1.200 børn i 55 byer mulighed for at gå til videnskab i fritiden gennem Videnskabsklubben. Knap 400 gymnasieelever agerer frivillige undervisere.